Składniki:
- Mąka żytnia - szklanka
- Mąka kokosowa - 3/4 szklanki
- Dwa jajka
- Banan
- Łyżka masła (najlepiej z mleka jednorożców)
- Szczypta cynamonu
- Pół łyżeczki sody
- Szczypta soli
Przygotowanie:
- Banana ugniatamy widelcem, mieszamy dokładnie z roztopionym masłem i jajkiem.
- Wszystkie suche składniki wrzucamy do michy i wlewamy do nich składniki mokre. Mieszamy breję i ugniatamy aż wyjdzie ładne ciasto.
- Wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra - i kroimy w kwadraty. Trzeba wałkować delikatnie, masa nie jest taka klejąca jak pszeniczne ciasta i się rozrywa.
- Pieczemy na papierze do pieczenia - 180 stopni, około 10-12 minut.
Wiecie jak ciężko jest zdobyć banana w naszej krainie? Trzeba go było sprowadzać od brazylijskich elfów, ale słyszałam że w Betonowych Rubieżach macie ich całkiem sporo. Pomimo obecności tego samotnego banana, lembasy są niezbyt słodkie i mogą posłużyć za zwyczajne chlebki kanapkowe.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza