Pasta z makreli i twarogu
Składniki:
1. Cała wędzona makrela
2. Opakowanie twarożku (około 250g)
3. Śmietana 18%
4. Sól
5. Pieprz
6. Szczypiorek z cebulki dymki
Pasta ma być dość zbita i gęsta tak by nie spływała z kanapki (w przeciwieństwie do kolejnego przepisu). Twarożek wrzucam do miski i ugniatam widelcem dość długo, tak by nie był tak grudkowaty. Potem makrela - wydziabuje całe mięsko ze środka i wrzucam, rozgniatając kawałki palcami. Dodaje śmietanę - około 2 duże łyżki. Dodaje pokrojony szczypiorek (cały pęczek), sól i pieprz, zwykle muszę jeszcze doprawiać kilka razy zanim mi będzie pasowało. Mieszam dokładnie i na kanapkę. Mniamci, nie znam lepszego przepisu na to jak zrobić pastę rybną.
ALE JEŚLI WAM ŻYCIE MIŁE NIE ZABIERAJCIE TEGO JAKO ŚNIADANIE DO SZKOŁY ALBO PRACY.
Twarożek ze szczypiorkiem
Ta pasta kanapkowa musi być rzadsza - tak by nadawała się nie tylko na kanapki, ale na przykład jako dip do maczania w nim warzyw. (Dzięki temu sposobowi nauczyłam mojego chłopaka jeść paprykę). Moja, nałożona na kanapkę w ogromnej ilości aż z niej spływa. Zaufajcie, taka jest najlepsza.
Składniki:
1. Twarożek, najlepiej tłusty
2. Śmietana 18%
3. Gruby szczypiorek z cebulek dymek
4. Sól
5. Pieprz
Cały twarożek wrzucam do miski. Nie ważne jaka ilość, ja zawsze robię na oko. Najpierw trzeba go trochę podziabać widelcem. Śmietany dodaje tyle, by uzyskać dość płynną konsystencję, czyli dość sporo. Wrzucam duży pęczek pokrojonego szczypiorku, sól i pieprz. Mieszam i dodaje śmietany jeśli uznam, że jest za mało.
Taki twarożek jest dość pikantny i w przeciwieństwie do gotowych twarożków z bezpłciowym szczypiorkiem - jadalny. Ja nie lubię używać śmietany 12% - wtedy pasta ma taką dziwną konsystencje, jakby nie do końca się połączyła, jest rzadka, ale w ten zły sposób, nawet jeśli dacie mniej śmietany.
Pasta jajeczna curry
Pasta kanapkowa bez szczypiorku to nie pasta tylko dziadostwo, więc tu też będzie szczypiorek. Jedyna pasta, której nie robiła moja mama, dlatego nie przebije dwóch poprzednich, ale czasami mam na nią ochotę. Lubie posypywać ją kiełkami już na kanapce.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- przyprawa curry
Jajka gotuje na twardo i rozgniatam widelcem. Kiedyś zrobiłam to blenderem i konsystencja mi nie pasowała, byłą trochę jak taki rzadki hummus, fuj. Lepiej smakuje kiedy nie jest zmielona na krem. Dodaje sporo curry, około pół łyżeczki, ale dodajcie ile tam chcecie. Potem szczypiorek, majonez i reszta przypraw, mieszam wszystko i na kanapkę. Pasta jajeczna o smaku curry smakuje mi trochę bardziej niż taka bez.
Obecność tych przepisów w waszym życiu gwarantuje wam niezliczone sukcesy, nieśmiertelność, brak chorób i dużo pieniędzy. Na serio, potwierdzone info! To bardzo proste przepisy do pracy, szkoły i na wyjazdy. W przyszłości pojawią się jeszcze inne przepisy na pasty kanapkowe, bo planuję przetestować inne opcje.
A fanów Władcy Pierścieni odsyłam do wpisu jak zrobić lembasy.
No widzisz - da się. Bez wyższych kombinacji, poszukiwania po sklepach tajnych składników. Uwielbiam twarożek ze szczypiorkiem, jeszcze rzodkiewki tam dorzucę jak mi w ogródku urośnie. Dzięki za przepisy i każdemu smacznego! ;-)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować. Zwłaszcza drugi, bo kiedyś jadłam u koleżanki taki twarożek własnej roboty [właśc. roboty jej mamy], ale nie wiedziałam, jak go zrobić.
OdpowiedzUsuńCałe życie w niewiedzy, eh...
Aczkolwiek moje lenistwo może zniweczyć te plany i obrócić je w perzynę. [*]
Dla tego twarożku warto przestać być leniem na chwilę v:
UsuńDla tego twarożku warto przestać być leniem na chwilę v:
UsuńOjej, przekonują mnie wszystkie 3, uwielbiam pastę z makreli od zawsze (nie cierpię tylko ości ;), twarożek ze szczypiorkiem to dla mnie synonim sielskiego śniadania a pasta jajeczna z curry? Lubię wszystko z curry ;)
OdpowiedzUsuńDruga pasta to zdecydowanie mój faworyt!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kaktusowy Sad
My na wyjazdach ze znajomymi często robiliśmy 2 wersję, ale w dwóch odsłonach - na słodko i wytrawną :)
OdpowiedzUsuńKocham pastę z makreli, ale u mnie występuje ona bez twarożku. Przygotowuję ją z jajkami, keczupem i ogórkiem kiszonym. Aaaaa i szczypiorek <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam i twarożek i pastę jajeczną🙂 I pasty, zwłaszcza te z warzywami i orzechami 🙂 Np z suszonych pomidorów 🙂Mniam 🙂
OdpowiedzUsuńUwielbiam pasty! Sama je robię bardzo często a zamiast śmietany używam jogurtu naturalnego :)
OdpowiedzUsuńZabieram wszystkie przepisy! :D Właśnie tego potrzebowałam, miła odmiana od szarej, kanapkowej codzienności :)
OdpowiedzUsuńPasta jajeczna w każdej wersji...uwielbiam
OdpowiedzUsuńSwietne pomysly, moj syn uwielbia twarozek!
OdpowiedzUsuńA ze mnie taki mięsny stwór, że jedynie ta jajeczna by uszła:-) poproszę cos mięsnego:-)
OdpowiedzUsuńHihi ryba też mięso!
UsuńTak naprawdę z Twoich propozycji nie znam tylko tej ostatniej. Pasty rybne i różnego rodzaju twarożki robione własnym sumptem mógłbym zajadać kilogramami i często podjadam je na kolację. ;)
OdpowiedzUsuńPasta z makreli, moja ulubiona! :)
OdpowiedzUsuńTwaróg ze szczypiorkiem i pasta jajeczna to życie! :D
OdpowiedzUsuńTwarożek ze szczypiorkiem to specjalność mojej mamy
OdpowiedzUsuńBędzie trzeba spróbować.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem to , co najprostsze - jest również najlepsze :) Te pasty ewidentnie tę teorię potwierdzają - smaczne, niedrogie, szybkie w wykonaniu. Czego chcieć więcej? :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego typu pasty, ostatnio mam fazę na te ze szczypiorkiem! :D Z przepisów na pewno kiedyś skorzystam! :) Obserwuję!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować. Szczególnie ten ostatni przepis.
OdpowiedzUsuńP.s. Świetnie prowadzony blog.
Uwielbiam takie pasty! Moim faworytem jest tofu zmiksowane z rzodkiewką <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam curry, chętnie spróbuję Twojej jajecznej pasty.
OdpowiedzUsuńUwielbiam twarożek! :) Ale dodaję do niego jeszcze rzodkiewki :)
OdpowiedzUsuńLubię pasty! Mam problem z tym, że z pastą jem 3x więcej :)
OdpowiedzUsuń