Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Trzy proste mgiełki do włosów - woda ryżowa, tatarak i glut lniany

Bardzo nie lubię się babrać w przygotowywaniu kosmetyków "na jeden raz". Ostatnio nawet senes i hennę robię w większych ilościach i mrożę kilka gotowych porcji, żeby nie musieć co dwa tygodnie brudzić całej kuchni na mielenie senesu i robienie pasty. To samo tyczy się mgiełek - zamiast robić jednorazowe podkłady czy ryżówki, wygodniej mi zrobić i zakonserwować produkt, który wystarczy na kilka tygodni. Dzisiaj podam przepisy na trzy bardzo proste mgiełki.

Najczęściej mgiełki robi się mieszając jakąś ilość wody z ulubioną odżywką, ale unikam nakładania odżywek na długo, dlatego to u mnie nie przejdzie. Pomijam już fakt, że gdy ktoś mniej doświadczony z czytaniem składów przeczyta w necie "ulubiona odżywka", to nawali jakiegoś Garniera czy Glisskura z silikonem i takiej mgiełki będzie używał pod olej. Nie żebym miała coś do silikonów, po prostu trzeba umieć ich używać, a nie każdemu chce się to umieć i potem robi się problem.


Mgiełka dwufazowa Wy już dobrze wiecie jak…

Makaron w sosie pomidorowo-śmietankowym

Te kluchy przyrządzam już od wielu wielu miesięcy, i nareszcie udało mi się zebrać, by przygotować o tym wpis. To jest chyba aktualnie nasze ulubione danie makaronowe i po prostu je uwielbiam. Nie wiem na czym polega tajemnica tego smaku - podejrzewam, że to połączenie pomidorów i słodkiej śmietanki skutkuje powstaniem czegoś tak genialnego.



Czego potrzebujemy?

- 2 pomidory, najlepiej malinowe (ale ja najczęściej robię wersję z jednym pomidorem i kilkunastoma pomidorkami koktajlowymi, bo tak ładniej wygląda)

- śmietanka 30%, 200 ml

- ser parmezano-podobny - polecam cheddar lub grana padano

- pierś z kurczaka, pojedyncza

- ząbek czosnku

-papryka słodka, papryka ostra - przyprawy

-sól

- wędzony boczek (nie jest to składnik obowiązkowy, smaku nie zmienia, ale mój wiking woli jak robię z boczkiem)

1. Kroję mięso w kostkę. Polewam je olejem, posypuję solą i dosłownie zakopuje w suszonej papryce - duuużo słodkiej i trochę mniej ostrej. To już zależy jak ostre danie chcecie uzyskać. W razie czego zróbcie na tym etapie wersję mniej ostrą, potem można dopicować ostrość. Ząbek czosnku siekam na drobno.

2. Podsmażam chwilkę czosnek. Potem na patelni ląduje kurczak i smażę go aż będzie biały. W tym czasie zagotowuje wrzątek i zalewam nim pomidory, ale tylko de duże. Koktajlowych nie będziemy obierać ze skórek, bo mają ładnie wyglądać. Nastawiam wodę na makaron.

3. Kiedy kurczak jest już podsmażony, wlewam do niego śmietankę. Obieram pomidory ze skóry i siekam je na drobną kostkę - na tym etapie wrzucam na patelnie tylko duże pomidory, koktajlowe dopiero za 15 minut. Cały sok, który wypłynął z pokrojonych pomidorów też ma wylądować w garze.

4. Kiedy danie gotuje się na małym ogniu, ścieram drobno ser. Powinno wystarczyć połowa. Wrzucam go po 15 minutach od etapu 3, razem z pomidorkami koktajlowymi. Zostawiam trochę sera do posypania.

5. Kiedy wszystko mamy już w garze, gotujemy aż śmietanka się zagęści, często mieszamy. Zwykle wychodzi to już nie więcej niż 15 minut, ale musicie obserwować. Sprawdźcie też czy już ostrość i słoność wam odpowiada, w razie czego dodajcie jeszcze przypraw.

6. Ugotowany makaron dodaje do gara, mieszam, nakładam na talerz i posypuje serem.


WERSJA Z BOCZKIEM:

Boczek pokrojony w kostkę podsmażam oddzielnie i odstawiam. Dodaje go kiedy sos jest już gotowy i mieszam.

Smacznego ;v















Komentarze

  1. Makaron uwielbiam pod każdą postacią!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam każdy sos który w nazwie ma "śmietanowy" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam sosy śmietanowe, a to wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Sam sos mógłby się znaleźć na moim talerzu, ale pominęłabym mięso.

    OdpowiedzUsuń
  5. O nie, a ja teraz przechodzę post warzywno-owocowy :D Ale makaron uwielbiam ze wszystkim <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda mega apetycznie!!! Musze spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty